18 Nisan 2010 Pazar

Merkez Nasıl Kontrol Altına Alınır? ( Sicilya Savunması)

Merhaba satranç severler,
Bu yazımda Sicilya savunmasının merkezdeki rolünü anlatacağım.Sicilya savunmasını özellikle ustalar ve belli seviyeye gelmiş oyuncular tercih etmekte.Elimden geldiğince sicilya savunmasını temel varyantlarıyla sizlerle birlikte incelemiştik.Sicilya savunması için Tıklayınız.Bu analizimde sık kullanılan bir varyant olan Najdorf varyantını inceleyeceğiz.Özellikle bu varyant Fischer tarafından oldukça çok tercih edilmiştir.İsterseniz analizimize başlayalım.

1.e4 - e5
Yukarıdaki diyagramda görüldüğü gibi beyazlar merkeze doğru baskı uyguluyor.Siyahlarda bu baskıya karşılık d4 karesine baskı yapmakta.

2.Af3 - d6
Beyazlar at hamlesiyle d4 deki merkez karesine basmakta hemde e5 merkez karesine baskı uygulamaktadır.
Siyahlar ise d6 hamlesiyle Najdorf varyantının belirleyici hamlesini yapmıştır. d6 hamlesindeki amaç e5 karesine baskı uygulamak ve sonraki Ac6 hamlesinin temelini hazırlamaktadır.

3.d4 - cxd4
Beyaz oyundaki merkez mücadelesini kaybetmek istemiyor ve c5 teki piyon beyazı oldukça rahatsız ettiği için d4 hamlesini yapıyor.
Siyahlar bu durumda merkez karelere basabilecek olan d piyonunu alıyor. (Beyazın Merkezdeki Piyonunu Düşürmek)
4.Axd4 - Af6
Beyazın bu durumda merkeze yönelik atlarla sağlamış olduğu bir baskı var.Aynı zamanda Najdorf varyantında c piyonu değişildiği için c sütunu siyahlar için ister istemez açık yaratabiliyor.Aynı zamanda beyzlr d5 üzerine siyahlara kıyasla daha fazla baskı yapmakta.

5. ... - a6
Beyazların bu durumda yapacağı birçok alternatif hamle bulunmakta.Ancak beyazlar ne yaparsa yapsın siyahlar Najdorf varyantına devam edeceği için siyahların yapacağı hamle a6 hamlesidir.

Farkındaysanız beyazlar hep merkeze yönelik oynarken siyahlar ilk defa merkeze etkisi oldukça az bir hamle yaptı. (a6 hamlesi) Bunun sebebi yapılan a6 hamlesi ile b5 karesini siyahların kontrol altına almasıdır.Çünkü beyazların Fb5 gibi karşı hamle yapması siyahları oldukça zor bir duruma sokardı.Ayrıca a6 hamlesinden sonra olası bir kanatlardan gelişimde yapılabilir. (b7 piyonu ile bu atağı başlatabilir.Tabi bu hamleyi yapabilmesi için ondan önce hazırlık hamlelerini yapması gerekir.Hafif taşlarını oyuna sokmak gibi.)

Bu konumdan sonra beyazların en çok tercih ettiği hamle Fg5 hamlesidir.Bu fil hamlesi genellikle atağı sevenler tarafından yapılır.Konumsal ve pozisyonel oyunu sağlamak için ise beyazlar Fe2 yapabilir.Ayrıca bu hamlelerin yanısıra beyazlar Fe3,f3 ve Fc4 hamleleri de var.

Son olarak açılışlarda kesinlikle hamleler ezberlenmemelidir! Her açılışın kendine ait bir stili ve buna bağlı olarak ta bir amacı vardır.

Anlatım: Selcan Özcan | Satranç Arşiv









2 Yorum:

Hello everyone, it's my first pay a quick visit at this web page, and piece of writing is genuinely fruitful in favor of me, keep up posting such posts.

Look into my page - Shemale Porn Videos Page 1

Hello! Do you know if they make any plugins to help with
SEO? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good gains.
If you know of any please share. Appreciate it!

My web-site ... free adult videos

Yorum Gönder