Merhaba,Ülkemizde pek ilgi görmese de ben ''Bilgisayar Satrancının'' büyük bir tutku olduğunu düşünüyorum. Şimdiye kadar ne yazık ki ülkemizde gereken önemi bir türlü alamadı. Ancak birçok ülkede turnuvalar,eğitim sektörü,satranç oyuncularının antremanları,oyunların analizi gibi oldukça büyük bir yelpazeye sahip.
Ayrıca Bilgisayar Satrancı ile ilgili (Türkçe kaynak) kaynak parmakla gösterilecek kadar az. Umarım bu yazı bir nebze olsun kaynak sağlar ve sizlere yararı dokunur.
Öncelikle bilgisayar satrancında sık kullanacağımız terimleri bilmemiz gerek.
(Bilgisayarla arası iyi olan bilgisayar satrancını oldukça kısa sürede anlayabilir.)
Motor (Engine): Hamleleri esas olarak hesaplayan,değerlendiren bölümdür. Bazı yabancı sitelerde ''ENG'' biçiminde kısaltma olarak kullanılabilir. Ör: Houdini , Rybka , Shredder, Hiarcs, Fritz, Junior, Zappa, Critter, Stockfish vb.
GUİ (Arayüz): Hamlelerin kullandığınız programda gösterildiği bölümdür.
Arayüzlere örnek olarak : ''Arena,Winboard'' verebiliriz. (Yazmış olduklarım ücretsizdir.)
UCİ (Universal Chess İnterface): Bu pek karşınıza çıkmaz. Bu tanımın fazla çıkmamasının sebebi Uci ile Engine dediğimiz tanımların oldukça iç içe olmasıdır. Temelde ikisi de aynı işi görmektedirler. Aralarındaki en temel fark arayüzlerinin farklı olmasıdır.
Pgn (Portable Game Natation): Notasyonlu oyunların bir nevi uzantısıdır. ''.pgn'' gibi şeklinde uzantısı vardır. Chessbase,Fritz,Arena gibi programlarla bu uzantıyı açabilirsiniz. Dahası pgn, databese oluşturmanızı sağlar.
Database (Veri Tabanı): Basit bir şekilde açıklayacak olursak ''.pgn'' uzantılı dosyalarımızı bir arada topladığımız klasöre verilen bir ad. Database daha çok ''Chessbase'' programında aktiftir. Çeşitli oyunları arşivlerken yada bazı hamleleri/oyunları analiz ederken motor databse'den faydalanır.
Açılış Kitabı: Bu tanım ile konunun biraz daha detayına girmekteyiz. Satranç motorunun oyun ortasına en avantajlı şekilde girmesi ve açılış aşamasını en az sürede geçmesi için açılış kitabı oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Tablebase: Oyun sonlarındaki (satranç tahtasındaki taşların az olduğu zaman oldukça büyük bir öneme sahiptir.) konum/hamle analizini sağlar. Bir nevi motor dediğimiz kavramın oyun sonundaki halidir.
Bilgisayar Satrancına Yeni Başlayanlar Hangi Programlar Kullanılmalı?
Bilgisayar satrancına yeni başlıyorsanız öncelikli olarak başlangıç programınız ''Arena'' olmalıdır.
Arena programı hakkında bilgi ve ücretsiz indirmek için:
Arena programı diğer programlara kıyasla oldukça basit ve bilgisayarınızda daha az yer kaplıyor.
Bir sonraki yazımda yaptığımız tanımlar üzerinden pratikler yapacağız.