3 Mart 2010 Çarşamba

Sicilya Savunması

1.e4 c5

c5 hamlesi sicilya savunmasının belirleyici hamlesidir.Oldukça eski ve sık kullanılan bir açılıştır.Bu açılışa özgü birçok usta kitap yazmış ve geliştirmişlerdir.Özellikle Kasparov bu açılışı çok sık kullanmıştır.Siyahların c5 hamlesindeki amacı d4 karesini kontrol altına almak,merkeze kanatlardan saldırmaktır. (Özellikle vezir kanadı)

Sicilya savunması oyun ortasında çok karmaşık pozisyonlar doğurur.Özellikle böyle oyunlarda çok dikkatli olmak ve sık hesap yapmak gerekir. Sicilya savunmasının birçok devam yolu var.Ancak ben sizlere Dragon ve Najdorf varyantlarını sizlere elimden geldiğince anlatacağım.

1-)Dragon Varyantı


1.e4 c5 2.Af3 d6 3.d4 cxd4 4.Axd4 Af6 5.Ac3 g6

Sık kullanılan varyantlardan biridir.
Bu varyanta dragon varyantı denmesinin sebebi siyahların piyon yapısının çin ejderhasını andırmasıdır.
Genellikle siyahlar baskıyı kanatlardan,beyazlar ise merkezden baskıyı sağlar.
Siyahların bu varyanttaki genellikle bir sonraki hamlesi g7 ve 0-0 (Rok) dır.Siyahlardaki fil (Fg7) uzak mesafeden baskıyı sağlar.
Dragon varyantında birçok tuzak vardır.En sık kullanılanı ve bilineni Yugoslav saldırısıdır.
Bu saldırının sebebi; her iki oyuncununda oyun ortasında bir çıkış yolu bulamaması sonucu bu saldrıyı uygulamasıdır.
Yugoslav saldırısı;Her iki tarafında oyunun açılması için piyonlarını rakibin şahına doğru hiç aldırış etmeden sürmesidir.

2-)Najdorf Varyantı


1.e4 c5 2.Af3 d6 3.d4 cxd4 4.Axd4 Af6 5.Ac3 a6

Sicilya savunmasın bir diğer varyantıda najdorf varyantıdır.Bu varyantta siyahlar vezir kanadındaki açıklıkardan faydalanarak gelişimini vezir tarafından sağlar.Beyazlar ise merkeze yönelik gelişimini sürdürür.

Anlatım: Selcan Özcan | Satranç Arşiv

0 Yorum:

Yorum Gönder