8 Mart 2010 Pazartesi

Defansı Parçala I

Merhaba satraçseverler;
Genellikle kitap paylaşımları yapıyorum ancak sizlere yararlı olacağını düşündüğüm bir dersi paylaşacığım.Satrançta atak yapmak oldukça zordur.Atak yapmak kesinlikle yaratıcılık çok önemlidir.Fakat yaratıcılıkla beraber rakibin savunmasını bozmakta birkaç püf noktada vardır.Bunlardan başlıcaları;
-Zayıf Kareler
-Merkez
-Kombinezonlar (Özellikle satrançta taktiksel ve hesap kurma yeteneğinizi arttırır.)

1-)Zayıf Kareler
pictureParser.php.png
Görüldüğü gibi siyahlarda (c7 ve f7) kareleri,beyazlarda ise (c2,f2) kareleri zayıf karelerdir.Bu karelere zayıf kareler denmesinin sebebi ; Zayıf kareleri koruyan ve hakimiyeti sağlayan tek taş vardır.Özellikle şah tarafındaki zayıf kareler tehlike yaratır.
(Ör: Çoban Matı)
2-)Merkez
Merkezle ilgili detaylı olarak Selcan arkadaşım açıklama yapmış.Dersi görmek için Tıklayınız.
3-)Basit Noktalar

(Arkadaşlar yukarıdaki konum örnektir.Üstünlükten çok satrançta saldırının çeşitli püf noktaları anlatılmak için hazırlanmıştır.)
Mesela oyunda yukarıdaki gibi bir pozisyon olsun.Biraz konum analizi yapalım.
Savunma:
Beyazlar uzun rok atmış savunmasını belli ölçüde kurmuştur.
Siyahlar ise kısa rok atmıştır.
Gelişim:
Beyazlar neredeyse tüm taşlarını dengede tutmuştur.
Siyahlar ise beyazların şahının olduğu noktaya tüm taşlarını yöneltmiştir.

Beyazlar atak yaparken;
pictureParser.php.png
Yukarıdaki diyagramda beyazların defansı parçalamaktaki bazı olası hamleler vardır.Aslında beyazın avanajı vardır.Siyahların tüm önemli taşları siyah şahtan oldukça uzaktadır.Buda savunmada çeşitli açıklar verir.Beyazlar özellikle saldırı yaparken piyonları sürerek siyah şahın önündeki piyonlarla takas yaparak savunmayı parçalamaya çalışacaktır.

Siyahlar Atak Yaparken;
pictureParser.php.png
Yukarıdaki diyagramda ise beyazların savunmasını çökertmede çeşitli hamleleri gösterdim.Aslında siyahlar beyazlara kıyasla daha etkili hücum yapabilir.Çünkü tüm gelişim taşları rakip şaha doğru yönelmiştir.

-Genel olarak satrançta ataktan çok savunma daha önemlidir.Öncelikle atağa kalkışmadan önce şahınızın güvenliğinden emin olmanız gerekmektedir.

4-)Kombinezonlar
Satranç problemleri çözmek hesap ve taktik yeteneğinizi arttırır.Mutlaka en kolaydan zora doğru başlamanız gerekmektedir.Unutmayın ki satranç çaba ve uzun bir süreç gerektirir.
Kombinezonları bazı püf noktaları vardır;
1 Hamleli Matlar: En önemlisi bu gibi problemlerde şah çekmelisiniz.Şöyle düşünün öyle bir yerden şah çekmelisiniz ki mat etmelisiniz gibi.
İsterseniz bunu bir örnekle gösterelim;

Beyaz 1 Hamlede Mat Eder? (Problem Alıntıdır.)
Soruyu çözerken öncelikle beyazların hamlelerine bakıyoruz.Beyaz öyle bir yerden şah çekecek ki siyah şah ne kaçabilecek nede şah çeken taşı yiyebilecek.
Cevap: Fa6 #
-Kombinezon çözerken yaratıcılık çok önemlidir.Bir diğer püf nokta ise ŞAT tekniğidir.
Şah Çekme
Alma
Tehtid

Anlatım: Yaşar Tekin | Satranç Arşiv




1 Yorum:

chok gsl bir ders olms.Devamını beklıorm.

Yorum Gönder