6 Mart 2010 Cumartesi

Kuzey (Danimarka) Gambiti



1.e4 e5 2.d4 exd4 3.c3 dxc3 4Axc3

Bu açılışın diğer bir adı ''Danimarka Gambiti''dir.Oldukça zor bir açılıştır.Açılışın temeli taş fedası yaparak gelişimi sağlamaktır.Kuzey gambitinde merkez önemlidir.Özellikle bu gambitte hafif taşlar olarak nitelendirilen (At ve Filler) ön plandadır.

Yukarıdaki diyagrama bakıcak olursak Merkez'de özellikle beyazların çok büyük bir üstünlüğü var.Siyahların daha hiçbir taşı gelişmemişken beyazların merkeze baskısı ve temposu üstün kılıyor.Kuzey gambitinin birçok devam yolu vardır.
Örnek Devam Yolu:

1.e4 e5 2.d4 exd4 3.c3 dxc3 4. Fc4 cxb2 5. Fxb2

Satrançta her taşın mutlaka özelliği vardır.
Örnek vericek olursak; Filler daima uzun kareleri kontrol altına alır.Atlar ise kısa karelerde mücadelelerde daha iyidir.Yukarıdaki diyagramda beyazlar her iki filde gelişimini tamamlamıştur.
Önemli:
Özellikle defansı parçalamada kullanılan taktiklerden biri zayıf karelerdir.f7 karesi siyahların zayıf olduğu bölgedir.f7 karesini sadece şah yardımda bulunabilmekte.Bu yönteme verilebilecek en basit örnek ''Çoban Matı''dır.Beyazlar siyahların bu zayıf noktasına basmaktadır.

-Mesajımın başındada belirttiğim gibi Kuzey Gambiti oldukça zordur.Gambitteki piyon feda(ları) sonrası üstünlüğü mutlaka sağlamalısınız.Sağlayamadığınız taktirde oyun sonuna büyük kayıpla girerseniz.

Anlatım: Selcan Özcan | Satranç Arşiv

1 Yorum:

Rakibin yababiliceği savunma hamlelerine nasıl bir devam yolu var, örneğin Af6 tüm yapılan taş gelişim planlarını suya düşürmüyomu??

Yorum Gönder