9 Haziran 2010 Çarşamba

Alekhine Savunması

Alekhine Savunması:

ilk olarak 1921 yılında Budapeşte'de eski Dünya Şampiyonu Alexander Alekhine tarafından Endre Steiner'e karşı oynanmış ve yaratıcısının adını almıştır. İlk yıllarında Alekhine Savunması'nı Ernst Grünfel de sıklıkla oynayanlardandır. Üst düzeyde çok sık oynanmayan Alekhine Savunması ilk kez 1972 yılında Dünya Şampiyonluğu maçında Fischer tarafından Spassky'ye karşı başarı ile kullanılmıştır. Modern zamanlarda Amerikalı Büyükusta Lev Alburt ve Vassily Ivanchuk üst düzeyde bu savunmayı uygulayanlardandır.


1.e4 Af6

Bu hamleler Alekhine Savunması'nın belirleyici hamleleridir. Gördüğünüz gibi beyazlar piyon hamlesiyle başlarken,siyahlar ise at hamlesiyle oyuna başlamıştır.

2.e5 - Ad5

Bu konumda Alekhine savunması hipermodern (yeni anlayış) anlayışa yöneliktir.Gördüğünüz gibi beyazlar siyahların atını tehtid ederek tempo açısından öne geçmek istemektedir.

3 d4 d6
Bu konumda beyazlar e5 teki piyonunu desteklemek istemektedir.d4 hamlesiyle beyazlar hem merkezi ele geçirme yolunda bir adım atacak hemde e5 teki piyonu desteklemeyecektir.Siyahlar ise gelişimini sağlamak ve merkeze hakimiyet için d6 hamlesini tercih etmiştir.

4.Af3
Bu hamleyle beyazlar hem d4 teki piyonunu dahada önemlisi e5 teki piyonunu desteklemektedir.
Bu varyant günümüzde en çok tercih edilen ve hala kullanılmakta olan bir varyanttır.Böyle bir konumda beyazların merkezde daha etkin bir rol oynadığınıda söylemek mümkündür.

Anlatım: Çiğdem Tekin | Satranç Arşiv

0 Yorum:

Yorum Gönder