14 Haziran 2010 Pazartesi

Satrançta Taş Geliştirme



Satrançta oyunun ilk hamlesinden itibaren yaptığınız her hamlenin bir amacı olmalıdır.Açılışlarda da temel amaç gelişimdir.

Taşların birbirleriyle uyum içerisinde belirli alanlara hükmetmesi gelişim olarak bilinir. Satrançta gelişim için bazı metodlar vardır. Bunlardan bazıları;

  • İlk Olarak Atlar ve Filler Geliştirilmektedir.
Önceki derslerimizi takip eden arkadaşlarımız at ve fillerin hafif taş olduklarını biliyorlar. Öncelikle taşlar geliştirirken Hafif taşlardan , Ağır taşlara doğru gelişim sağlanmalıdır. Yukarıdaki konumda beyazlar ağır taş olarak nitelendirilen vezirini oyuna erkenden sokmuşken,siyahlar ise merkeze yönelik hafif taşlarını geliştirmeyi tercih etmiştir.
  • Erkenden Vezir yada Kale Çıkılmamalıdır.
Özellikle yeni başlayanların en çok yaptığı hatalardan biri oyunun başında vezir çıkmaktır.Bu oldukça yanlıştır.Çünkü rakibiniz sizin vezirinizi tehtid ederek gelişiminizi sizden önce sağlarsa oyunun hakimiyeti rakibinizin elinde olur.
  • Gerekli Olmadıkça Hafif Taşlar (Atlar ve Filler) Geri Çekilmemelidir.
Satrançta özellikle gelişimin galibiyetinizde oldukça etkisinin olduğunu söylemiştik.Gelişimini tamamlamış bir taşa eğer tehtid gelmiyorsa o taşı geri çekmek anlamsızdır.Özellikle bazen yeni başlayanlar hamle yaparken tereddütte kalırlar ve taşlarını geri çekerler.Eğer herhangi bir tehtid yoksa taşınızı geriye çekmenin anlamı yoktur.
  • Tehtidkar Oynayın.
Özellikle yeni başlayanlar defansif oynamak yerine atak oynamayı tercih etmelidir.Hele ki gelişimini önce tamamlayan siz iseniz rakibiniz gelişimini tamamlayamadan uygun ve yeterli destekle saldırırsanız olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.

Son olarak yukarıdaki konumu inceleyecek olursak,beyazlar vezirini erken çıkarak gelişimini daha tamamlamadan.Siyahlar hafif taşlarını geliştirerek ve merkeze yönelik ataklarıyla birlikte oyunda üstünlüğünü kurmuştur.

Anlatım: Çiğdem Tekin | Satranç Arşiv

0 Yorum:

Yorum Gönder