26 Ocak 2012 Perşembe

Atatürk ve Satranç




1881 - 1938 yılları arasında yaşadı. Türkiye Cumhuriyeti nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı. Çok iyi satranç oynuyordu. Strateji oyunlarında çok başarılıydı. Sadece gösteriş ve kazanmak için spor yapılmasına karşıydı. Ancak çok çalışmak ve gayret göstermekle başarılı olunabileceği görüşündeydi.

Cumhuriyet dönemiyle birlikte modern satranç kitapları çıkmaya başlamış ve Atatürk'ün verdiği talimatlar doğrultusunda satranç ülke genelinde yaygınlaşarak gelişmeye başlamıştı. Önceki yıllarda ülkemizde çıkan yaklaşık 19 - 20 adet el yazma, taş baskı ve matbaa basımı diğer
satranç kitapları kütüphanelerimizde bulunmaktadır. Bu kitaplar dönemlerinin çok üstünde bulunmakla beraber, eski kuralları ve sadece klasik diyebileceğimiz bazı esasları içeriyordu. Ülkemizdeki ilk satranç turnuvası ölümünden sonra, 1943 yılında yapılmış olup, diğer bir çok yenilik Cumhuriyet döneminde gerçekleşmiştir.

Atatürk'ün Satranç Takımı
Bu resim, TCDD Ankara Müze ve Sanat Galerisi Arşivine aittir.Atatürk’ün yurt gezilerinde kullandığı vagonunda yer alan satranç köşesinde , Atatürk'ün manevi kızı Ülkü'nün babası tarafından yapılıp , Atatürk'e hediye edilen satranç takımı yer almaktadır.

Kaynak: http://www.marmarissatranc.com/drupal-6.13/node/37




0 Yorum:

Yorum Gönder