18 Ocak 2012 Çarşamba

Satranç Öğreniyoruz - Köşe Yazısı

SATRANÇ ÖĞRENİYORUZ

Üniversite öğrencileri arasında anlatılan bir hikaye vardır. Hikaye doğrudur veya kurgudur, bunun önemi yoktur. Önemli olan verdiği mesajdır.

Boğaziçi Üniversitesinde final sınavları yapılmaktadır. Prof gelir ve" kitap defter serbest". Tek soru soracağım, geçeceksiniz veya kalacaksınız" der.

Soru şudur: Satrançta ne olmak isterdiniz? Niçin..Öğrenciler yazmaya başlarlar. Hiç kimse piyon olmak istememektedir. Nedeni, satranç oyununda bellidir. Piyon bir amaca ulaşmak istediğinizde, stratejik olarak harcanan taştır.

Öğrenciler çeşitli taşları seçerler, bu taşlar hakkında strateji üretirler, felsefe yaparlar. Hepsi kalır. Geçen tek öğrenci kağıda kısa iki cümle yazmıştır. "Oyuncu olmak isterim. Çünkü oyuncu tüm taşlara hükmeder".



Satranç oyunu düşünce oyunudur. Üstün bir zeka ve dikkat gerektirir. Bu oyunu kazanan tektir. Satrançta sadece oyuncular kazanır.

Yıllardır Ortadoğu'da bir oyun oynanmaktadır. Bu oyunda bir ŞAH vardır. Şahın adı İsraildir, amaç kendi şahını korumak ve karşıdaki oyuncuyu bitirmektir. Oyuncu Şah'a biner ve tek kelime söyler. "şah"... O kişi için oyun bitmiştir. Ortadoğu'da oynanan satrançta, sürekli büyük taşlar sahne almıştır. Bu önemli taşlar, önemli işler de yapmış, oyuncunun beklentilerini boş çıkartan hamlelerle kaleyi ele geçirmiş, veziri zorlamştır. Kimi zaman vezirin de yenmesine müsaade edilmiştir. Saddam gibi.

Satrancın, reel hayatta nasıl oynandığını anlamak için oyunu gerçek yapalım.

İran, Amerikan yetiştirmesi Şah Rıza Pehlevi'yi, Humeyni vasıtası ile iktidardan uzaklaştırdı. Bu değişiklik, Amerika için bir şok, Sovyetler için beklenmeyen bir durumdu. İki ülkenin de istihbaratı gafil avlandı.

Humeyni rüzgarının Ortadoğu coğrafyasında esmeye başlaması, oyuncuyu çok rahatsız etti. Bununla ilgili pozisyon aldı. Irak'ta bulunan piyon devreye girdi. Piyon önce Kale pozisyonuna yükseltildi. Sonrasını biliyoruz. İran-Iraksavaşı. İran yıpratıldı.

Zeten Afganistan olayını biliyoruz. Ben Usame diyeyim, siz CİA deyin, kıyamet koptu, Babra Karmal ve onunla birlikte gelişen halk desteği, İslam adı altında geliştirilen Cİa direnişine yenildi.

İslam, İran'da 1-0 , Afganistan'da 2-0.. Kale ve Vezir durumuna gelmiş piyonlar, kaybeden bir halk.

Bu arada Türkiye'de hazırlanan bir Belediye Başkanı.. Recep Tayyip Erdoğan. Mağdur bir adam.

Mağdur ama güçlü. Oğlu ünlü sanatçı Sevim Tanürek'i araç ile eziyor ancak olay kapatılıyor; ilginç....

Mağdur olan şahsiyet, evladının ayağına ayakkabı alamayan, sürekli zamparalık ve hovardalıkta olan bir kayıkçının oğlu.(Kendi yandaşları kitaplarında yazdı.. kanıtlı. Kimse kıvırtmasın)

12 eylül, tüm düşünce sahiplerinin üstünden silindir gibi geçerken, bu madur Ülker sayesinde zenginleşiyor; yine ilginç....Zenginleşmesi hızla devam ediyor. Teğet geçti Rab'be şükür.

Atlayarak devam edelim ki, yazı sıkıcı olmasın..... Başbakan..



B.O.P.'un eşbaşkanı. (Kendisi dedi) Sonrasında, şunu söyledi. "B.O.P. projesi, Ortadoğudaki ülkelerin demokrasiye geçmesi için hazırlanmış bir projeydi ama işlemedi, iptal edildi." dedi..

Neymiş B.O.P? "Genişletilmiş Ortadoğu İnisiyatifi (İngilizce: Greater Middle East Initiative) Amerika Birleşik Devletleri 43. Başkanı Bush hükümeti tarafından Büyük Ortadoğuadıyla duyurulan, en batıda Fas'ın Atlantik kıyılarından, en doğuda Pakistan'ın kuzeyindeki Karakurum yaylalarına, Kuzeyde Türkiye'nin Karadeniz kıyılarından Güneyde Aden ve Yemen'e kadar uzanan bölgede, Müslüman ülkelere demokrasi ihracını ve bu ülkelerin pazarlarının açılmasını amaçladığı açıklanan politik kuramdır."

Ahanda! Sizce bu proje iptal mi edildi? Yeni bir yalan olduğu, Libya yaklaşımı, Suriye taraflılığı ile aşikar.. Başbakanımız hala eşbaşkan..

Tüm bu projeler sizce niçin organize ediliyor? Ortadoğu'da İsrail'in sağlama alınması için olmasın?

Yok canım diyeceksiniz. Çünkü Başbakanımız İsrail ile kavgalı.. Mutlaka başka bir nedeni olmalı! Peki siz söyleyin, hangi sebeple? İran bize mi saldıracak? Bunun için füzeye ihtiyacı yok ki.. Tükürse, bizi toprağımıza düşer. Belli ki 'biri bizi gözetliyor'durumu. Atlantik ötesindeki densiz, ülkemizi kullanarak komşularımızı gözetleyecek.

Ya Suriye? en kral kankaile birdenbire neden hasım olundu? Arap Baharı yüzünden mi? Araplara bahar geldi ve ben nasıl mutluyum bilemezsin. Çünkü Arapların bir BOP aydınlanmasına ihtiyacı vardı!n Ampul ise.. Malum parti..

Us'umda, binlerce düşünce var ama daha uzunbir yazını okunacağını düşünmediğim için kesiyorum.

Şunu söyleyip bitireyim. Kendini vezir sanan aslında piyondur. Çünkü satrançta herkes bir taştır. Eğer oyuncu olmaya gücün yoksa piyonsudur.


Oyun bittiğinde, şah ve piyon da aynı kutuya konur.

İtalyan atasözü.


Yazının asıl sahibi ''Erdal Gökmen''dir.

0 Yorum:

Yorum Gönder