16 Mart 2012 Cuma

Mat Kombinezonu # 1 (Satranç Arşiv)


Merhaba,
Son zamanlarda fark ettiyseniz daha çok Kombinezonlar üzerinde güncellemeler yapıyoruz. Güncelleme yaparak paylaştığımız kombinezonların birçoğunu bizler kendimiz hazırlıyoruz. Bundan sonra hazırladığımız kombinezonları yukarıdaki gibi (Satranç Arşiv) yazarak ekibimizin kombinezonu hazırladığını anlayabilirsiniz.
Soru: Beyaz oynar ve kazanır?
Zorluk Seviyesi: Kolay

Öncelikle alet ve konum açısından değerlendirmemizi yapıyoruz. Alet açısından beyazların bir piyon üstünlüğü bulunmakta.

Konum açısından ise değerlendirecek olursak beyazların kalesi oldukça aktif ve merkeze hakim.Ayrıca beyaz vezir hem savunma hemde saldırı yapabilecek güzel bir yerde. Buna karşılık siyahların (Kf6) kalesi ve diğer taşlarıyla olan bağları oldukça zayıf. Konum açısından da beyazların üstün olduğunu söyleyebiliriz.
1.Vxd7+
Oldukça güzel bir vezir fedası.

1.___,Kxd7

2.Ke8+
Bu durumda siyahların yapacağı tek hamle Kd8'dir. Tabi buna karşılık beyazlar Kxd8 gibi hamleyle oyunu bitiriyor. Kaleler arasındaki bağlantı ne derece fazla olursa o denli güçlü olur. Bu örnek bence kalelerin arasındaki bağlantıyı ve gücü oldukça güzel bir şekilde gösteriyor.

Herkese satranç dolu günler :)



2 Yorum:

Yorum Gönder