25 Mart 2015 Çarşamba

Satrançta Taktikler/Ataklar: Kare Temizleme

Merhabalar,

Taktikler ve Ataklar başlığı altında bu dersimizde ''Kare Temizleme'' taktiği üzerinde duracağız. Elimizden geldiğince bu taktiksel yazımızda önemli turnuva karşılaşmalarındaki örnekleri kullanacağız. Bu sayede hem taktiğimizin temelleri daha sağlam olacaktır hem de araştırılması halinde daha detaylı sonuçlara ulaşabileceksiniz.

Kare Temizleme: Taktiksel bir atak için bir taşın bulunması gereken bir karede başka bir taş varsa bu taşın yerine tempo ile istenen taşın getirilmesi ve yapılan taktik atak çeşididir. Bu taktiğimizde tempo bizler için büyük bir öneme sahiptir.

Örnek

ZHURAVLEV - CHUMUCHENKO
Bu diyagramda beyazlar g hattını tamamen kontrol etmektedir ve siyahların şahı da sıkışmış durumdadır. Beyazlar burada vezir tempo ile g7 karesine gelmek istemektedir.


1. Kh7+! , Şxh7
2. Vg7#

Örnek 2

LEVITSKY - FREYMAN

1. Vxf6 , gxf6
2. Af7#

Beyazlar Vxf6 hamlesiyle hem g hattını açıyor hem de vezirin boşalttığı f7 karesinden at ile mat yapıyor.

Özetle kare temizleme taktiğini etkili bir şekilde kullanabilmek için rakip şahın hareket alanının epey kısıtlanması (sıkışması) gerekiyor. Kare temizleme yöntemini daha çok kendi taşlarımız üzerinden gerçekleştiriyoruz. Bol bol kombinezonlar çözerek bu taktiksel atağı rahatlıkla uygulayabilirsiniz.


0 Yorum:

Yorum Gönder