23 Mart 2015 Pazartesi

Yeni Başlayanlar İçin Oyun Sonu: Vezir Matı

Merhaba arkadaşlar,

Daha önceki yazılarımızda oyun sonunun önemine epey bir değinmiştik. Yeni başlayanlar oyuncular için oyun sonundaki taşlarla nasıl oynanması gerektiğine dair bir seri hazırlamak istedik. Bu sayede oyun sonunda taşları etkili bir şekilde kullanıp rahatlıkla oyunlarınızı zaman kaybetmeden kazanabileceksiniz.

İlk olarak serimize oyun sonundaki vezir ile mat etmeyle başlıyoruz. Aşağıdaki görsellerde vezir matı ile ilgili adımları tek tek ayrıntılı olarak belirteceğiz.


1. Vezirinizi kullanırken, rakibin şahının hareket alanını daraltacak şekilde oynayın.


Görmüş olduğunuz gibi Ve5 hamlesi sayesinde rakip şahın hareket alanı epey bir daraltılmıştır. Rakip şahın hareket alanını ne kadar çok daraltırsanız, o kadar çabuk rakibinizi mat edebilirsiniz.

2. Opozisyonu iyi bir şekilde kullanmalısınız.


Opozisyon, oyun sonunda şahların karşı karşıya bulunması halidir. Görmüş olduğunuz gibi beyazların yapacağı Şb3 hamlesi sayesinde beyazlar opozisyon dediğimiz konumu sağlayacaktır. Bu sayede rakip şahın hareket alanını ve konumsal pozisyonunu rahatlıkla bozabilirsiniz. Aynı zamanda beyaz vezirin görmüş olduğu gibi birinci maddemizi uygulayarak rakip şahın hareket alanını nasıl daralttığını da buradan görebiliyoruz.

Vezir Matı Yaparken Alınan Pozisyonlar



0 Yorum:

Yorum Gönder