16 Mayıs 2010 Pazar

Topalov vs Anand - Oyun:12 [Analiz] Bölüm: 2

Anand - Topalov maçının analizine devam ediyoruz.


18. Vxe4 - bxc5
b deki siyah kale b2 deki piyonu tehtid etmekte.Oyun geçen 4-5 hamleye kıyasla oldukça açılmıştır.Aynı zamanda c5 teki siyah piyonda oldukça savunmasızdır.
19.Vc2 - Fb7
Bu hamle ile beyazlar hem b2 deki piyonunu korumuş hemde c5 te tek kalan siyah piyona iki alet ile tehtid etmektedir.Siyahların fil hamlesi ile siyah fil hem oyuna dahil olmuştur hemde f3 teki beyaz ata basmaktadır.Burda beyazları tehtid eden bir varyant var; [ Fxf3 - gxf3 ] bu hamleler sonrası şahın önü açılabilirdi.
20.Ad2 - Kfd8
Beyazlar savunmasının bozulmaması için ( g piyonunun düzeni) ve bana kalırsa atın bu oyunda daha büyük öneme sahip olabileceği düşündüğü için Ad2 hamlesini yapmıştır.(Beyazlarda olası bir Ac4 hamlesi yapılabilir.Beyazların Ac4 hamlesindeki amaç b2 deki piyonu koruyarak beyaz vezirin daha aktif hareketini sağlamak.)
Siyahlarda bu Ac4 olasılığına karşılık açık hat alabilmek için Kd8 hamlesi yapmıştır.
21. f3 - Fa6
(Yeni başlayanlar şu hamleyi söyleyebilir. f3 yerine neden Kxc5 yapmıyor.Bedava piyon diye düşünebilir.Fakat Kxc5 sonrası siyahlar Kxd2 yaparak beyazlara bu büyük vurgun olur.)Burada beyazların en büyük dezavantajı vezirini rahat kullanamamasıdır.
f3 hamlesinin amacı siyah filin g2 ye uyguladığı baskıyı kesmektir.Siyah filde buna bağlı olarak Fa6 hamlesiyle beyazların kalesini tehtid etmektedir.Ayrıca f3 yerine başka bir hamle yapsaydı beyazlar Vg5 hamlesi mat tehtidi olabilirdi.
22.Kf2 - Kd7
Beyazların Kf2 deki amacı d2 deki atı koruyarak vezirin biraz olsun daha rahat hareket etmesini sağlamaktır.Kd7 hamlesinin amacı diğer siyah kaleyi de Kd8 yaparak ardından Fd3 gibi hamlelerle oyuna ağırlığını koymaktır.
23. g3 - Kbd8
Beyazlar g3 sonrası Şg2 yaparak 7.yataya geçmek istemektedir.Bana kalırsa bunun amacı (turnuvada önceki maçlarında da benzer hamleleri vardı) Şg2 sonrası oyun sonunda şahın geride kalmasını istememesi.Tabi g3 hamlesinin bir diğer amacı olası olarak 1.yataydan bir tehtid olursa beyazların kaçabilmesini sağlamak (h piyonu sürmemesi gerek çünkü Vd6 hamlesi ve sonrası Kbd8 kesinlikle d hattını kontrol altına alır.)
24.Şg2 - Fd3
Fd3 hamlesi oldukça güzel bir hamle.Zaten bu hamlenin olacağı önceden de siyahların kale hamlesinden belliydi.Beyazlar için oldukça zor durum.Beyaz vezir çünkü oldukça dar bir alanda kaldı. Va4 hamlesiyle belki kaçabilir hem daha da büyük bir alan fakat d hattını bırakmaması gerektiğinden beyazlar için oldukça zor bir durum.
25.Vc1 - Fa6
Filin baskısı sonucu Vc1 hamlesiyle d hattını korumak istemektedir beyazlar.Siyahlar ise Fa6 sonrası olası bir c4 hamlesiyle beyazlara baskı yapabilir.Ayrıca burada bir diğer kilit nokta ise oyunda Fa6 hamlesi ile geri çekilip Fb7 gibi bir hamleyle şah kanadına baskı sağlamak.
26.Ka3 - Fb7
Beyazların burada temel amacı siyahların taşlarını tehtid ederek siyahların beyazlara uyguladığı baskıyı azaltmak ve oyunu açmak. Fb7 hamlesi bu durumda oldukça iyi bir hamle f3 karesine baskı açısından. (Beyazlar Kxa7 yapamaz çünkü Fxf3+ ve sonrası beyaz kale düşer.)
27.Ab3 - Kc7
At hamlesiyle c5 teki siyah piyona tehtid söz konusudur.Siyahlarda bu tehtide karşılık Kc7 hamlesini tercih etmiştir.Siyahların uyumu oldukça ön plana çıkmıştır.
28.Aa5 - Fa8
At hamlesiyle fil takasını düşünmüştür beyazlar.Ancak siyahlar şah kanadına etkili bir şekilde baskı uyguladığı için Fa8 hamlesini uygun görmüştür.Özellikle bu konumda siyahların her taşı birbirine bağlı.Bu oldukça büyük bir avantaj.
29.Ac4 - e5
Beyazların amacı artık atı merkezde tutarak siyahların uyumunu bozmak istemektedir.Ac4 hamlesinden sonra beyazların düşüncesi Ae5. Ancak siyahlar beyazların bu hamlesini engelleyici olarak e5 sürüyor.Böylece beyazlara olan baskı bir nebze olsun daha artmıştır.Burada püf nokta şudur: siyah fil f3 noktasına baskı uygulamaktadır.e5 hamlesinin bir devamı olabilme ihtimali yüksek.Çünkü d hattı siyahların kontrolü altında.Siyah vezirinde tabi bu baskıda ileride büyük rolü olabilir.
30.e4 - f5
Beyazlar siyahların olası e6 hamlesini engellemek için e4 hamlesini tercih etmiştir.Fakat siyahlar f5 sürerek siyah filin f3 tehtidini kullanmak istiyor.Bana kalırsa beyazlar [Ae3 ve sonrası olarak Ad5 yada Af5 yapabilirdi.]
31. exd5 - e4
Bu durumda siyahlar e4 hamlesiyle fili etkili bir şekilde kullanmak istiyor.Beyazların savunmasının çökmeye başladığını söylemekte mümkün.Ayrıca d hattının kontrolü ve siyah vezir açısından oldukça zor durumdadır beyazlar.
32.fxe4 - Vxe4
Beyazların tam olarak savunmasının çöktüğü andır.Siyah filin tehtidinin oyunda oldukça büyük bir etkisinin olduğunu gördük.Bu durumda olası hamleler [ Şg1 hamlesine karşılık Vh1#] [Şf1 hamlesine karşılık yine Vh1+ ve beyaz vezir düşer.]

Anlatım: Yaşar Tekin - Özgür Yılmaz - Ayça Keskin | Satranç Arşiv



0 Yorum:

Yorum Gönder