24 Mart 2015 Salı

Satrançta Taktikler/Ataklar: Değirmen Saldırısı

Merhaba arkadaşlar,

Satrançta taktikler ve ataklar serimizin bu bölümünde ''Değirmen'' saldırısını ele alacağız. Bu saldırıyı özellikle oyuna yeni başlayanların iyi bir şekilde uygulamasını öneririm. Eğer ki oyunda yeniyseniz ve karşınızda da yeni bir oyuncu varsa, bu saldırı tipiyle rahatlıkla rakibinizin önüne geçebilirsiniz.

Değirmen: En az ikin taşın belirli bir sıra ile rakip şahı tehdit eder (şah çekme) durumda olmasıdır. Genellikle bu taktiksel atakta en etkili olan taşlar kale ve fillerdir. O yüzden maçlarınızda kalelerinizin ve fillerinizin konumuna dikkat etmenizi öneririm. Dilerseniz ufak bir örnekle açıklayalım:

Örnek


Beyaz oynar

1. Kxb7+ , Şa8

İlk olarak Kxb7 hamlesi ile değirmen taktiğimizin hazırlık hamlesini burada yapmış bulunuyoruz. Siyah şahımız mecburen a8 karesine gitmek zorunda kalıyor.


2. Kxc7+ , Şb8
Bu bölümde ise değirmen taktiğimizi yapmış bulunuyoruz. Kalemizi farklı bir noktaya götürerek beyaz filimiz sayesinde Açarak Şah yapmış oluyoruz. Ancak değirmen taktiği demek sadece açarak şah yapmak demek değildir. Devamında ise;

3. Kb7+ , Şa8

Gördüğünüz gibi açarak şah çekme olayımızı sürekli olarak yapıyoruz. İşte değirmen saldırısı ile açarak şah çekme arasındaki en temel fark budur. Değirmen saldırısında, rakip şahın hareket alanını daraltıp, sürekli şah çekerek pozisyon ve taş üstünlüğünü ele geçiriyoruz. Eğer en az bu şekilde 2 defa açarak şah çekerseniz aslında Değirmen taktiğini yapmış bulunuyorsunuz. 



0 Yorum:

Yorum Gönder