Merhabalar,
Satrançta karşılaşmalar genel olarak üç ana bölüme ayrılmaktır. Bu bölümler sırasıyla; açılışlar, oyun ortası ve oyun sonu olarak sınıflandırılmaktadır. Açılışlar, bir satranç karşılaşmasındaki ilk 10-15 hamlelik bölümüne denmektedir. Açılışlar hem stratejik olarak hem de konumsal olarak büyük bir öneme sahiptir. Çünkü oyun başında yakalayacağınız bir üstünlükle oyunun diğer bölümlerinde (oyun ortası ve sonu) daha avantajlı olarak karşılaşmanıza devam edebilirsiniz.
Satrançta birçok açılış ve bu açışların birçok devam yolu bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü açılışları ezberlemekten çok açılışların mantığını kavramak daha önemlidir. Açılışlara çalışırken ezberlemekten çok, açılışın altında yatan ana fikri bilmeniz sizin için daha faydalı olacaktır. Blogumuzda Anlatımlı Açılışlar bölümünden ilgili açılışlara rahatlıkla ulaşıp, çalışabilirsiniz.
Her ne kadar açılışları ezberleme gibi bir mantığımız olmasa da, popüler açılışları ve devam yollarını iyi bir şekilde bilmemizin büyük faydası vardır. Standart diyebileceğimiz açılışlara ''ayarlanmış hamleler'' adı verilmektedir. İlerleyen bölümlerde bütün bu kavramlara tek tek değineceğiz.
Her açılışın temel bir mantığı vardır. Açılışların mantığını daha iyi kavramak için ''genel'' olarak açılışlardaki amaçları anlatmanın daha iyi olacağını düşünüyorum.
1. Merkezi Ele Geçirme
Satrançta merkez kareler, açılış safhasında büyük önem taşımaktadır. Satrançta merkez karelerde ne kadar üstünlük sağlarsanız, oyunu o kadar iyi bir şekilde kontrol edip açılış safhasında avantajlı olabilirsiniz.
Merkez Kareler |
2. Taş Geliştirme
Açılış safhasında en önemli faktörlerden bir tanesi ise taşlarınızı geliştirmektir. Oyun başında hafif taşlar olarak nitelendirdiğimiz atlarınızı ve fillerinizi oyuna ne kadar çok dahil ederseniz, oyun içerisindeki kareleri o kadar çok kontrol etmiş olursunuz. Elbette taş geliştirme faktörü oyuncunun stratejisine göre değişiklik gösterebilir.
Bazı açılışlarda taşları oyuna direkt sürmek yerine daha çok savunma odaklı oynayarak, oyunu kapatma üzerine stratejilerde olabiliyor. Ancak başlangıç aşamasında taşlarınızı ne kadar çabuk çıkarsanız, kendinizi o kadar çok geliştirmiş olursunuz.
3. Şahın Güvenliği
Oyunumuzun ana düşüncesini hiçbir zaman unutmamamız gerekir. Açılışlarda şahımızı ne kadar güvenli noktalarda tutarsak, oyunun ilerleyen zamanlarında o kadar rahat etmiş oluruz. Bu sebepten ötürü şahın güvenliği bizler için büyük bir öneme sahiptir.
Şahımızı güvende tutmak için rok atmakta büyük fayda vardır. Elbette rok atarken, zamanlamasına çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Erken atılan bir rok, karşı tarafın agresif olması durumunda sıkıntı yaratabilir. Geç atılan bir rok ise, savunmamızı geciktirebilir.
4. Taşlarınız Arasındaki Uyum
Taşlarımız arasındaki uyum açılış safhasında büyük bir öneme sahiptir. Belkide tüm açılışların tek ortak özelliği taşlar arasındaki uyumdur diyebiliriz. Bazı oyuncular risk alıp, şahının güvenliği riske atabilirler. Bazı oyuncular, merkez kareler yerine kanatları kontrol etmeyi tercih edebilirler. Bazı oyuncular taşlarını geliştirmeyip oyunu kapatmayı seçebilirler. Ancak ne olursa olsun taşlarınız arasındaki uyum olmadığı sürece, etkili bir oyun oynayamazsınız.
Yeni başlayanlar için verebileceğimiz en büyük tavsiye açılış safhasında taşlarınız arasında uyumu iyi bir şekilde sağlamaya çalışmanızdır. İlerleyen derslerimizde bu konulara detaylıca değineceğiz.
Sevgilerle.
2 Yorum:
emeğinize sağlık
makale için teşekkürler.
Yorum Gönder