12 Mart 2010 Cuma

Satranç'ta Taşların Avantajları [Ağır Taşlar]

Merhaba satrançseverler;
Geçen dersimizde satrançta hafif taşlar olarak nitelendirilen at ve fillerin avantajlarını anlatmıştık.Eğer hepsini tek başlık altında toplasaydım hem fazla uzun olurdu hemde ister istemez sıkılırdınız.
Neyse konumuza dönmeden önce isterseniz kısaca özet geçelim.
Satrançta özelliklede açılışlarda öncelikli hedefimiz taşlarımızı geliştirmek olmalı.Satrançta daha sistemli olabilmek için merkezi kontrol altına almamız gerekir.Açılışlarda özellikle hafif taşlar olan (atlar ve filler) taşlarla gelişiminizi yapmalısınız.Oyun ortası ve oyun sonuna doğru artık ağır taşlar olarak nitelendirilen ( Vezir ve kalelerinizi) oyuna sokarak daha rahat atak yada savunma yapabilirsiniz.

Ağır Taşlar: Satrançta oyun ortası ve oyun sonuna doğru gelişime katkıda bulunan ve atak-savunma yapan temel taşlardır.
Kale: En kuvvetli taşlardan biridir.Özellikle satrançta herhangi bir alana yada kareye hakimiyet söz konusu olursa kaleler bu konuda oldukça iyidirler.Kale + şeklinde gittiği için aslında merkezden olup olmamasının herhangi bir sorunu yoktur.
Ancak kalelerin etkin kullanımı oldukça önemlidir.
http://www.yukleresim.com/images/rrixfdo47ifskd89ql0r.png

Örnek diyagramda beyaz kalenin önünü kendi taşları engellemektedir.Bu gibi faktörler kalenin oyundaki gücünü oldukça azaltır.
-Satrançta özellikle kaleler açık hatları kontrol etmek amaçlı kullanılır.
Açık Hat: Satranç tahtasında taş olmayan dikey yada yatay sütun.
http://www.yukleresim.com/images/gx0jonpuxhkev54w4r.png
Yukarıdaki gibi d1'deki kale açık hatı kontrol etmiştir.Açık hatların en önemli yanı kontrol edilen dikey/yatay sütunları kullanılarak daha etkili atak yapmayı sağlar.Ayrıca kaleler için rakip tarafın alanına girmekte etkili bir yoldur.
Vezir: Satrançta en kuvvetli taştır.Özellikle dikey/yatay ve çapraz hareketi yapabilmesi nedeniyle oldukça avantajlıdır.
Ağır taşları hiçbir zaman oyunun başında çıkmayın.Çünkü rakip bu ağır taşları tehtid ederek gelişimini sağlar ve oyun ortasına daha avantajlı başlar.

Anlatım: Yaşar Tekin | Satranç Arşiv

0 Yorum:

Yorum Gönder