Merhaba arkadaşlar,
Bu yazımda satrançta dengeli ve pozisyonel oynamaya değineceğim.
Satrançta Denge Kuramı: Açılıştan başlayıp oyun sonuna kadar savunma ve saldırıyı dengeli bir şekilde (Taşların düzeni,Taşların birbirleriyle uyumu gibi) olmasıdır.Buna satrançta denge adı verilir.
Özellikle satrançta dengeyi sağlamak için en önemli bölüm açılıştır.Çünkü açılışlar oyunun seyreni belirler.
Satrançta denge kuramını en iyi şekilde kullanan oyunculardan biri kuşkusuz ''Wilhelm Steinitz'' dir.Özellikle dünya şampiyonluklarındaki maçlarına bakarsanız denge kuramını nasıl sağladığını görebilirsiniz.
Satrançta denge kuramını sağlamak için düzenli olarak savunma ve saldırı yapmamız gerekir.Satrançta savunma-saldırı kriterlerini sistemli olarak yapabilmemizi sağlayacak en büyük kavram ''merkez karelerdir.'' Merkez kareleri kontrol altına alarak saldırı ve savunmayı daha rahat yapabilirsiniz.
Şimdi saldırı ve savunmayı farklı düşünelim.
Satrançta Saldırı:
Satrançta düzenli olarak saldırı yapabilmemiz için; (Kabaca)
1-)Taşlarımızı etkili bir şekilde oyuna sokmak
2-)Merkezi kontol altına almak
3-)Rakibin zayıf noktasını tespit etmek
4-)Gerekli destekle zayıf noktaya saldırmak.
Burda önemli bir etmen var.Genelde orta seviyeli oyuncular ya fedalı denemeler yapıyorlar yada gerekli destekle rakibe saldırmıyorlar.
Gerekli desteği çok iyi ayarlamalısınız.Çünkü çok destekle rakibe saldırırsanız kendi bölgenizde açık yaratma ihtimalinizde o derece artar.Mümkün olduğunca rakibe saldırırkende taşlarınızın kendi şahınıza yakın tutmanız tavsiyemdir.
Satrançta Savunma:
Satrançta öncelikli olarak yapılması gereken şahın güvence altına alınmasıdır.Özellikle satrançta bana kalırsa en büyük savunma hattını oluşturanlar piyonlardır.Piyonlar eğer düzenli bir şekildeyse (Birbirlerini destekliyorlarsa) oldukça iyi bir savunma hattı oluşturabilirsiniz.
Satrançta ilk hamleyi yapan beyazlar ve onu takip edenlerde siyahlardır.Siyahların savunma yapma konusunda iyi bir avantajı vardır.Beyazlar ilk hamleyi yaptığı için,siyahlar beyazların yaptığı hamleye uygun savunma hamlesini daha rahat yapabilirler.
Bir sonraki yazımuzda denge kuramında saldırıyı daha derinlemesine sizlere sunacağız.
8 Nisan 2010 Perşembe
Satrançta Denge Kuramı I (Açılış Olarak)
Anlatım: Ayça Keskin - Selcan Özcan - Çiğden Tekin | Satranç Arşiv
0 Yorum:
Yorum Gönder