16 Mayıs 2010 Pazar

Topalov vs Anand - Oyun:12 [Analiz] Bölüm: 1

12.maç oldukça büyük öneme sahip bir maç.Çünkü son maçı kazanan bu turnuvanın galibi olacaktı.İsterseniz maçın analizine başlayalım.


Topalov vs Anand (Oyun 12)

1. d4 - d5
2. c4 - e6
Beyazlar açılış olarak vezir gambitini tercih etmiştir.Ancak siyahlar bu vezir gambitini reddetmiştir.
3.Af3 - Af6
4.Ac3 - Fe7
Beyazlar atları oyuna çıkarak gelişimini sürdürmüştür.Siyahlar ise beyazların aksine gelişimini pasif olarak kendi içinde sürdürmüştür. Ancak bu durumda siyahların gelişimi beyazlara kıyasla kıyasla oldukça geridir. (Sol taraftaki at ve fillerin gelişimi)
5.Fg5 - h6
Beyazların yapmış olduğu bu fil hamlesi hem gelişim hamlesidir.Aynı zamanda beyazların bir diğer amacı e3 hamlesi ile d4 teki piyonunu korumak ve f2 piyonuyla bağlantıyı sağlamaktır.e3 hamlesini önce yapsaydı fil gelişimini sağlayanazdı.
6.Fh4 - 0-0
Siyahlar şahını güvence altına almak için rok atmıştır.
7.e3 - Ae4
Beyazlar tahmin edilen e3 hamlesini yapmıştır.(Piyonlar arasındaki bağlantıyı sağlamak için.) Siyahlar ise at hamlesiyle pasif gelişimini durdurmuştur.
8.Fxe7 - Vxe7
Eğer beyazlar Axe4 hamlesi yapsaydı dxe4 ile siyah piyon beyazların hem gelişimini hemde atak oyun tarzını engelleme olanağı çok yüksek olduğundan beyazlar bu hamleyi tercih etmemiştir.
9.Kc1 - c6
Bu hamlede beyazlar kaleyi c1 noktasına gelerek c sütununa baskı uygulaya çalışacaktır.Beyazlar c4 teki olası bir taş alışverişinden üstünlüğü sağlamak için Kc1 oynamayı uygun görmüştür.
Siyahlar ise bu hamleye önlem olarak c6 hamlesini tercih etmiştir.Beyazların cxd5 hamlesine karşılık bir savunma hamlesidir.
10.Fe2 - Axc3
Beyazların bu fil hamlesi hem rok atmak için hemde f3 teki at oynanması sonucu fili daha aktif kılması için oynamıştır.Siyahlarda zaman kazanmak için Axc3 hamlesi yapmıştır.
11.Kxc3 - dxc4
12.Fxc4 - Ad7
Siyahlar oyunu açmak için ve tempo kazancı için son 2 hamlesinde hep taş alışverişini tercih etmiştir.Siyahlar Ad7 hamlesi ile atı oyuna sokma düşüncesindedir.Burada kilit nokta beyazların d5 noktasına yüklenme ihtimalinin yüksek olması.Çünkü c5 teki fil , beyaz vezir ve e3 piyonunu baskılı oynarak merkezde üstünlük sağlama düşüncesi vardır.
13. 0-0 - b6
Beyazlar şahını güvence altına almak ve kaleyi oyuna sokmak için bu hamleyi tercih etmiştir.Siyahlar ise b6 hamlesini yaparak bir sonraki hamlesi için sinyal vermiştir. (c5 hamlesi.) c5 hamlesinin önemi önceki hamlede beyazın merkeze yönelik bir planı vardı.Bu planı engellemek için tercih etmiştir.Ayrıca b6 hamlesi ile siyahların fili de aktif etme düşüncesi vardır.
14. Fd3 - c5
Siyahların bana kalırsa amacı oyunu açmak için ve tempodan kazanmak için taş alışverişi yolunu tercih etmiştir.Çünkü siyahların gelişim konusunda özellikle filin büyük bir dezavantajı var.
15. Fe4 - Kb8
Fil hamlesinin amacı d piyonunu vezir tam koruyamıyordu.Çünkü önünde fil vardı.Fe4 hamlesiyle hem fil kaleyi tehtid ediyor, hemde temponun verdiği avantajlar d piyonu güvence altına alınıyor.
16.Vc2 - Af6
Vc2 hamlesiyle siyahların c5 teki piyonuna oldukça büyük bir tehtid sağlamıştır.Siyahlar ise Af6 hamlesiyle hem atı daha aktif olarak oyuna sokmuştur.Ayrıca beyazlar çaprazları kullanarak rok kanadına baskı uygulayabileceği gibi bir düşünce olacağından dolayı Af6 hamlesi tercih edilmiştir.
17.dxc5 - Axe4
Beyazlar gelişimine önem verdiği için ve buna bağlı olarak oyunu açmak için taş değişimi yapmıştır.Ancak siyahlar daha akılcı bir yöntem izleyerek merkeze yakın ol fille atı takas etmiştir.

Arkadaşlar ilk 17 hamleyi analiz ettik. Toplamda maç 3 bölüm olacak.Blogger tam olarak izin vermediğinden dolayı ve hamleleri daha rahat analiz etmek için bölüm bölüm yapmayı tercih ettik.

Anlatım: Yaşar Tekin - Özgür Yılmaz - Ayça Keskin | Satranç Arşiv

Not: Analiz tamamen Satranç Arşiv ekibine aittir.

0 Yorum:

Yorum Gönder