Slav savunması özellikle vezir gambitine karşı en iyi savunma yöntemlerinden biridir.Özellikle kabul edilmeyen vezir gambitine karşı oldukça sık uygulanır.Analizimize oldukça sık görülen bir devam yoluyla başlayacağız.
1.d4 - d5
2.c4 - c6
Siyahların 2. hamlesi (c6) slav savunmasının belirleyici hamlesidir.Vezir gambitinde amaç c4 teki piyonun feda edilerek ileride f1 deki fil sayesinde gelişimde öne geçmek için tercih edilen bir açılıştır.Ancak siyahlar bu gambiti reddetmiştir.
3.Ac3 - dxc4
4.e4 - e5
4.e4 - e5
Slav savunmasında merkez oldukça önemlidir.Bu 2 hamlede ise merkez mücadelesi söz konusudur.Ancak siyahlar dxe4 yaptığı için merkezde üstünlüğü genel olarak beyaz sağlamıştır.
5.Af3 - exd4
6.Vxd4 - Vxd4
7.Axd4 - Af6
6.Vxd4 - Vxd4
7.Axd4 - Af6
Konumun bozulmaması için 3 hamleyi birlikte aldım.Gördüğünüz gibi merkez mücadelesinin sonunda beyazlar oldukça avantajlı. Slav savunmasında piyonlar oldukça büyük yer tutar. Hatta kilit taşlar dahi diyebiliriz. Bundan sonraki hamlelerde ise piyonların rolü oldukça fazla olacaktır.
8.f3 - b5
9.a4 - b4
Anlatım: Çiğdem Tekin | Satranç Arşiv
9.a4 - b4
Siyahlar b5 yaparak c4 teki piyonunu korumak istiyor.Ancak beyazlar,siyahların piyonlarını bozmak için a4 hamlesi yapıyor.Siyahlarda buna karşılık olarak beyazların atına basarak tehtidi savuşturmayı kısmende başarmıştır.
10.Ad1 - Fa6
11.Ff4 - Fc5
11.Ff4 - Fc5
Siyahların yapmış olduğu Fa6 hamlesi c4 teki piyonu korumaya yöneliktir.Siyahların bu konumda en önemli silahı b4 teki ve c4 teki piyonlarıdır.Ancak merkez ve genel bir değerlendirme yaparsak , merkez üstünlüğü beyazda ve merkezdeki at ve taşlarının önlerinin açık olması bakımından beyaz biraz daha üstündür.
Anlatım: Çiğdem Tekin | Satranç Arşiv
0 Yorum:
Yorum Gönder