15 Ocak 2011 Cumartesi

Kazanç Metodları 1

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda kitaplardan öğrendiğim ve kendi kattığım bilgileri sizlerle paylaşacağım.
Kazanç Metodları:
1-)Rakibin Zayıf Olduğu Bölgeyi Saptamak
Satranç aslında oldukça doğaçlama bir oyundur.Ancak doğaçlamasına olmasına rağmen belli kurallar ve kalıplar vardır.Tahtayı tanıdıktan (Tahtanın özellikleri) ve taşların hareketlerinden sonra yavaş yavaş belli kalıpları öğrenmek gerekir.
Bunların en temeli rakibinizin zayıf olduğu bölgeyi saptayıp yeterli kuvvetle zayıf olan bölgeye yüklenmektir.
Örnek diyagramla görelim:

Gördüğünüz gibi zayıf olan siyah piyona beyazlar 3 taş ile ( 2 kale , 1 vezir ) tehtid etmektedir.Buna karşılık e7 'deki siyah piyonu sadece d7'deki siyah vezir korumaktadır.Bu durumda 3 taşın tehtidine karşılık 1 taş koruduğu için siyah piyon kayıp durumuna düşer.
Aslında burada önemli olan sadece yeterli taşla saldırmak değildir.Eğer satranç bundan ibaret olsaydı bu oyunu tercih eden çok az olurdu. Burada önemli olan yeterli kuvvetin yanı sıra uygun taşla alınmasıdır.
Kazanç metodlarındaki temel prensip rakibin zayıf taşı ya da bölgesine yeterli taşla baskı uygulamaktır.
Bir sonraki yazımda bu konuyla ilgili kendim hazırladığım diyagramlarla mat problemleri çözeceğim.

2 Yorum:

insanın zor şartlar altında şartlara karşı savaşma gücünü artıran bir oyun satranç. çünkü insanlarla mücadele ve rekabet ederken, piyonların, işe yaramaz öne sürülenlerin bir değeri olmadığını esas hedefe saldırmanın gerekliliğini gösterir insana. duygusallığın ve geri çekilmenin (savunma) savaşta ölüm demek olduğunu, bu yüzden akılcı saldırılarla mücadelenin gerekliliğini pratik olarak kanıtlar.

piyonların (erlerin) değeri yok bu savaş oyununda, sonra at ve fil, ardından kale, sonra vezir ve en değerli taş şah. ama çok güzel bir oyun, olabilecek en iyi askeri strateji oyunudur satranç. zekayı kullanma gücünü de yükseltir.

Yorum Gönder