29 Ocak 2012 Pazar

İki At Savunması - Max Lange Saldırısı


Merhaba arkadaşlar,
Bugün sizlere iki at savunmasının devam yollarından birini anlatacağım.

Hemen başlayalım.

1. e4 , e5
2. Af3 , Ac6
3. Fc4 , Af6
4. d4 , ...



Yukarıdaki diyagramda merkez kareler özellikle belirtilmiştir. Genellikle başlangıç ve orta seviyedeki oyuncuların oynadığı açılıştır.

Burada her iki tarafında amacı merkez kareleri ele geçirmektir.

4. ... , exd4
Bu hamle ile beyazın karşı tarafa karşı saldırdığını görüyoruz. Aslında burada 4. Ae4 ? ve 5. hamlede ise beyazın piyonlarından birini kaybetmesi sonucu siyahın merkeze hakimiyeti söz konusu olmaktadır.

Buradaki en kritik noktalardan biri siyahların f7 karesinin savunmasız olmasıdır. Beyazların Ag5 hamlesini önlemek için mutlaka h6 oynanmalıdır. (Bu varyant İtalyan Açılışına giriyor.)

5. 0-0 , Fc5!?
Bu hamle Max Lange Saldırısının ilk hamlesini oluşturmaktadır.
Siyah ise bu durumda merkezdeki d4 piyonunu savunmaya yönelik oynamaya başlar.

Bu arada Max Lange Saldırısı ile ilgili ufak bir bilgi vereyim.Stormiest açılış sistemlerinden biridir. İlk kez 19.yy da kullanılmıştır.
Ancak Max Lange Saldırısı son zamanlarda eskisi kadar çok kullanılmamaktadır.

Burada siyahların anahtar hamlesi Fc5 hamlesidir. Çünkü bu hamle ile siyahlar kesin olarak d4 piyonunu beyaza karşı vermeyeceğini ve merkez mücadelesinde bir adım daha önde olduğunu belirtir.

Bu saldırı sistemini Tarrasch,Rubinstein gibi birçok oyuncu analiz etmiştir.

6. e5 , d5!


6. hamle ile siyahlar değişimi istemektedir. Beyazların ise değişim yapması halinde siyahlar merkeze hakimiyetini yüksek oranda sağlamış olacaktır. Bu durumda siyahlar merkeze hakimiyet açısından oldukça büyük avantaja sahiptir.
7. exf7 , dxc4
Değişim hamlesi ve ardından.
8. Ke1+ , ...
Bu durumda ise siyahların şahının tehtid edilmesine karşılık Şf8 ve Fe6 hamlesi ile cevap verilebilir.
Tabi bu durumda oyunun ilerisini düşünecek olursak siyahlar merkezi elde etmesine karşılık, şahının savunmasını düşürmüştür. Bundan sonra artık siyahın tempoyu yükseltip dengeli bir atak yapması gerekmektedir.

0 Yorum:

Yorum Gönder