29 Ocak 2012 Pazar

Yetenek + İş ( Antrenör / Öğrenciler İçin)




Merhaba arkadaşlar,
Bu yazımızda antrenörlerin ve öğrencilerin nasıl süreçlerden geçtiği ve nasıl çalışılması gerektiği hakkında ufak bir yazı derledim.

6. Dünya Şampiyonu olan Mihail Botvinnik'e göre doğru eğitimin ve bununla birlikte gelen başarıyı 4 ana faktörde birleştirmiştir.

*Satranca Karşı Yetenek ve İlgi
*Fiziksel ve Psikolojik Durumun iyi olması (Sağlık)
*Kişiliğinin (karakterinin) oturmuş olması
*Yüksek çalışma becerisi

Özellikle dünya çapında bir ratinge sahip olmak istiyorsanız birçok antrenörün eğitimi genellikle evrensel pozisyonların (pozisyondan kastım; bir açılıştaki tuzaklar,temel oyun sonu bilgisi vb.) ezberletilmesidir.


Aslında ezber o kadar iyi bir şey değil. Ancak yeri geldiğinde de mutlaka kullanılmalı. Çünkü ezber oyuncunun hem zamandan kaybetmesini önler, hemde oyunu kalıp olarak ezberlediği ve çalıştığı için o an çok fazla düşünmesini (kendini yormaması/enerjisini sona saklama) sağlar.

Tabi bu satranç işinde olanlar yada eğitimini alanlar bilirler ki çok fazla konum/etüt/devam yolları var.
En temellerini bile ezberlemek nitelikli çalışma ve ezber kabiliyetinize bağlıdır.Böyle bir çalışma seneler almaktadır.

Örnek verecek olursak sadece klasik oyun sonları antremanları ( antremandan kastım etüdler,şahın etkin kullanımı,kombinezon çözümleri gibi) en az 2 yıl almaktadır.

Her şeyden önce satranç oyuncusunun sıkı sıkıya çalışması gerekmektedir. Bu tarz bir çalışma ve amaca ulaşmak için oldukça sabır ve emek gerekmektedir.

Bu tarz durumlarda yetenekli ve ilgili olmak bence esas anahtardır. Her zaman geçerliliğini korumaktadır.Yetenek ve ilgi işlenebilir. Temel olarak mükemmel bir zemin hazırlar.

Kesinlikle söylüyorum, eğer çocuğun (bireyin) satranca karşı ilgisi net olarak yoksa sakın eğitime tabi tutmayın.

Önce satrancı sevmelidir. Satrancı benimsemelidir. Oyundan daha öte görmelidir.

Yazımın başlığında ''Yetenek + İş'' yazıyor. Ancak anlattıklarımın İş kısmı nerede diyebilirsiniz.

Kasparov'un çok sevdiğim bir sözü.

Kasparov sadece bir kez yazdı: Yaşamımızdaki herşeye borçlu kaldığımız ve bu borçluluğu sona erdirmek için ödeme yapmamız gerekir. Bir çocukta bunun farkında olmalıdır. Yetenekli ve bu bilinci aşılanmış çocuk ardından gelecek her eğitimin üstesinden gelebilir.

Yetenek peşinden İşi sürükler.

O yüzden çalışma prensibiniz ''YETENEK+İŞ.''

Yaşar Tekin | Satranç Arşiv

0 Yorum:

Yorum Gönder