Bugün ''Orta Seviye Dersler'' adı altında ilk dersimizi yayınlayacağız.
Öncelikle satranç stratejisinde amaç taşların en hızlı bir şekilde en etkili olacakları karelere yerleştirmektir. Satranç tahtasında ele geçirilmesi gereken alanlar; merkez kareler,açık hatlar,açık diagonaler ve zayıf karelerdir. Bu alanları en çabuk olarak ele geçiren taraf kendine bir avantaj sağlamıştır.
Satrançta Strateji Unsurları (Üzerinde Duracağımız Konular)
1-Tempo
2-Merkez kareler
3-Alan
4-Açık hatlar
5-Açık diagoneller
6-Zayıf kareler
7-Piyon Yapısı
1- Tempo
Satranç her oyuncunun sırayla birer hamle yaparak oynadığı bir oyun olması nedeniyle,hamle sırası kendinde olan oyuncu ,bilgisinin elverdiği ölçüde en iyi hamleyi oynamak durumundadır. Gereksiz yapılan her hamle bir anlamda rakibin üst üste iki hamle yapması demektir.
Satranç stratejisinin önemli unsurlarından biri olan tempo,.stratejik yapının oluştuğu süreçtir. Diğer bir deyişle taşların ideal konuma yerleştirmesi için yapılan hamle sayısıdır.
Örnek 1 (Tempo Kazanmak)
Beyaz vezir atı alırsa siyah vezirde fili alarak dengeyi sağlar. Beyazın kazanabilmesi için atı almalı aynı zamanda fili de koruyabilmelidir. Bunu için atı tempo ile almalıdır.
1-Vc8+ Şf7 2-Vxb7+ (Atı şah tehdidi ile alan vezir artık filini korumaya gidebilir.)
Örnek 2: (Tempo Kaybı)
l-e4 e5 2-Ac3 Vg5? 3-Af3
(Beyaz oyunun gelişimine uygun olarak Af3 oynayacaktı. Gelişim hamlesi aynı zamanda rakip oyuncu için bir tehdit oluşturuyorsa,veziri ile iki defa oynamak zorunda kalan siyah tempo kaybeder.)
Taşlarını daha çabuk oyuna sokan taraf tempo üstünlüğünün yanında aynı zamanda girişim üstünlüğünü de ele geçirmiş demektir.
3 Yorum:
teşekkürler
Rica ederiz. Umarım faydası dokunmuştur :)
Yorum Gönder