2-) At
Taşların üstünden atlaması özelliği nedeniyle ilginç bir atak gücüne sahiptir. Taktik bir hamle olan çatal hamlesinin en iyi uygulayıcısıdır. At iyi savunma ve süpriz atakları olan bir saldırı silahıdır. Savunmadaki en iyi konumu 3. yatay, hücumdaki en etkili yeri ise 5. yataydır. Atların gücü merkeze yaklaştıkça artar. Kenarlara gittikçe etkinliği azalır.
Şahın en güçlü savunma elemanlarından biridir.
Örnek:
1-Kxc8 Vxc8 2-Ae7+
(Atın güçlü hamlelerinden biri olan çatal hamlesi)
(Atın güçlü hamlelerinden biri olan çatal hamlesi)
Örnek 2:
g3 de bulunan beyaz at ile b7 deki siyah at savunma görevlerini başarıyla yapıyorlar.
Şahların başka korunması olmamasına rağmen rakip vezirlerin şah tehditlerine engel oluyorlar.
Şahların başka korunması olmamasına rağmen rakip vezirlerin şah tehditlerine engel oluyorlar.
3-) Fil
Hem saldırı hem savunma elemamdır. Uzun menzilli olması en önemli özelliğidir. En büyük eksikliği ise her bir filin aynı renkte karelerde hareket zorunluğudur. Yani bir fil tüm oyun boyunca sadece 32 kareyi dolaşabilir. Bu nedenle 64 kareyi kontrol etmesinden dolayı oyun sonlarına doğru iki file (fil çiftine) sahip olmak avantajdır.
Hafif figür olarak kabul edilen at ve filin güçlerinin 3 puan olarak gösterilmesine rağmen at ve filin birbirlerine tercih edildiği durumlar olabilir. Botvinik'in atlan sevmesine karşın,Fisher'in filleri yeğ tutması öznel bir nedendir. Kapalı konumlarda atların,açık pozisyonlarda ve oyun sonlarında ise fillerin üstün olması nesnel bir gerçektir.
Örnek 3:
Fil sadece hücumda değil aynı zamanda savunmada da önemli görevler alabilir. d5 karesindeki fil siyahın piyonlarının ilerlemesini engelliyor. Ama aynı konumdaki bir atın bunu başarması olanaksız.
Örnek 4:
BOLESLAVSKY- STERNER
1954
1-Vxf7+ Kxf7 2-Kd8+ Şh7 3-Fxf7
(Filin en güçlü hamlelerinden biri g6 karesinden mat ve vezir tehdidi var. Siyahın bu plana karşı yapabileceği hiçbir şey yok.)
0 Yorum:
Yorum Gönder