16 Şubat 2012 Perşembe

Satrançta Basit Hataların Nedenleri ve Çözümleri




Merhaba arkadaşlar,
Yazdığımız yazıları incelerken bir basit bir konuyu atlamışız.

''Basit Hataları'' özellikle yeni başlayanlar ve orta seviye olan birçok oyuncuda görmekteyiz.
Peki neden basit hatalar yaparız?

1-) Dikkat Dağınıklığı

Rakip kim olursa olsun (seviyesi iyi yada kötü olsun) oyun bitene kadar dikkatinizi maksimum seviyede tutmalısınız. Dikkat seviyesi düştüğü an sizin oyuna karşı ilginiz ve hesaplama yeteneğiniz de buna bağlı olarak azalacaktır.

2-) Rakibin Hamlesini Düşünmemek

Oldukça sık yapılan hatalardan biri. Rakibinizin her hamlesini düşünmeniz gerekir. ''Neden bu hamleyi yaptı?'' , ''Bu hamledeki amacı nedir?'' gibi soruları sorarak cevap vermeye başladığınız an rakibinizin stratejisini ve taktiğini de çözmeye başladığınız anlamına gelmekte.

Tabi bunu yapabilmek için çok satranç oynamak ve kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.

3-) Eksik Hesap Yapmak / Yanlış Hesaplamak

Bu madde,birinci madde ile oldukça ilgili. Önceki yazılarımda da ifade ettiğim gibi her hamle sonrası tahtada rakibinizin ve sizin artı ve eksi yanlarını düşünerek oynamalısınız.

Eksik hesap yapmak demek tahtanın bir bölümünü incelemediğiniz anlamına gelmekte. Ve bu incelemediğiniz bölüm sizin o tarafta zayıf olmanızı sağlayacaktır.

4-) Acele Oynamak / Düşünmeden Oynamak

Her hamleyi enine boyuna düşünerek yapmak gerekir. Acele hamle sonrası sizin 3.madde ile (eksik hesap yapmak) sizin zararınıza olacaktır.

Mümkün olduğunca zamanınızı sonuna kadar kullanın. Düşünerek,analiz ederek oynayın.

Çok fazla satranç oynayarak zamanı iyi kullanmayı öğrenebilirsiniz.


Peki Basit Hataları Nasıl Engelleriz?

  • Öncelikle ''Dikkat Dağınıklığını'' engellemek oldukça zordur. Bu etmen tamamen sizin o anda ki psikolojik ve oyuna ne kadar kendinizi vereceğinize bağlıdır.
  • Rakibin hamlesini analiz ederek stratejisini ve taktiğini öğrenmek biraz zaman ister. Hele ki yeni başlayanlar için bu biraz daha zor olacaktır. Bunun çözümü ise oldukça fazla satranç oynamak ve kendini de bu oranda geliştirmesidir. (Taktik & Strateji Çalışmak'ta önemli.)

  • Eksik hamle yapmak ise öğrencilerimden gözlemlediğim kadarıyla oyundan sıkılmaları ve birazda üşengeçliklerine veriyorum. Tabi bu etmenler de sizin oyundan kopmanızı sağlar.

  • Zamanı ise doğru kullanmak oldukça önemli. Bunun için öncelikle en az 15 dk'lık maçlar yapmalısınız. 15 dk'nın altında olan maçlar sizin düşünmenizi ve hesap yapmanızı engeller.Zamanı ise etkili kullanmanız için fazla satranç oynamalısınız. Satrancı fazla oynadıkça zamanı lehinize kullanmaya başlarsınız.

0 Yorum:

Yorum Gönder